הת'ר מוריס כבשה אותי בספריה, "המסע של צילקה" ו"המקעקע מאושוויץ", שניהם מבוססים על סיפורי חיים אמיתיים של ניצולים שואה שעשו הכול על מנת לשרוד את התופת. כאשר הציעו לי לסקור את ספרה החדש, "שלוש אחיות" קפצתי על ההזדמנות, כי בתור דור שלישי לניצולי שואה, אני חושבת שיש חשיבות עליונה להיחשף לכמה שיותר סיפורים, עם זה בלשמוע עדות ועם זה בלקרוא אותה בצורת ספר.
"שלוש אחיות" מגולל את סיפורן של האחיות לבית משפחת מלר – ציבי, מגדה וליווי. האחיות אשר נשבעו לאביהן שישמרו אחת על השניה ולא יעזבו אחת את השניה לא משנה מה.
כעבור כמה שנים לאחר שנוצרה הבטחה זו, פורצת מלחמת העולם השניה, ליווי נשלחת לאושוויץ בהיותה בת 15 בלבד. ציבי, ששומעת שאחותה הקטנה נשלחת למחנה העבודה, עוזבת את הכל ונוסעת איתה על מנת שתוכל לשמור עליה מול הלא נודע. מגדה לא יודעת מכל זה משום שהרופא של המשפחה מאשפז אותה בשל מחלתה, ובעיקר על מנת לשמור עליה מהמשלוחים לפולין.
ציבי וליווי עוברות תלאות רבות באושוויץ, הדברים היחידים שמחזיקים אותן בחיים זאת העובדה שהן ביחד, ושמגדה בטוחה בבית יחד עם אמן וסבן. הן עובדות בהתחלה בסחיבה של לבנים לטובת בניית מגורים נוספים לאסירים שיבואו ולאחר מכן, בשל העובדה שהתחבבו על הקאפו שלהן, הן עברו לעבוד במיון החפצים של האסירים שזרמו לתוך אושוויץ-בירקנאו, עבודה יחסית קלה, אך גבתה מהן מחיר נפשי רב.
לאחר שנתיים שציבי וליווי שורדות באושוויץ-בירקנאו מצטרפת אליהן, לדאבונם הרב, גם מגדה. האחיות שוב מתאחדות.
באחד מן הימים באושוויץ, ליווי עומדת בשער המחנה ורואה עוד שתי דמויות מוכרות, סבה ואמה, היא קוראת לציבי ושתיהן מבינות שהשניים יישלחו שמאלה ומשם לא יחזרו. ציבי מנסה להתחנן לאחד החיילים שיחוס על חייהם, אך היא חוטפת כתף קרה ואגרוף לפנים.
בדרך לא דרך האחיות שורדות את אושוויץ ומובלות בצעדת המוות אל הלא נודע. באקט של אומץ הן מצליחות לברוח מהצעדה. הן בורחות ומוצאות מקלט בבית אחוזה נטוש עד שהמלחמה נגמרת והן מתחילות לחיות את חייהן מחדש בצל הטראומה מהמלחמה.
סיפורן של האחיות שבה אותי מיד. החברות האמיצה והאהבה בין האחיות הזכירה לי את סבתי ואחיותה, שלוש אחיות שעושות הכול אחת למען השניה.
הספר כתוב בצורה רגישה ומדהימה, כמעט אפשר לשמוע את האחיות מספרות את סיפורן הבלתי ייאמן. מה שמוסיף לאותנטיות של הספר הן התמונות והמסמכים המוצגים בסופו, אשר נותנים פנים לשמות ולדמויות המרתקות.
מומלץ בחום!
המלצה נוספת שלי היא להיכנס לאתר של שוקן שמציג את הספר, יש בו סרטון יוטיוב שבו רואים את השתלשלות העניינים מול בנה של ליווי, עודד, ומול הת'ר, כולל הפגישה בין השתיים ותמונות של המשפחות.