הקללה היא כאבן שהושלכה לתחתית הבאר.
עלילת הספר נפתחת בשנת 1903 בעיירה הונגרית בשם מרמוש סיגט.
נתן פוגל הוא גביר ואיש אמיד שמתגורר בעיירה עם בני משפחתו וכאשר הוא מסתכסך עם הרב המקומי הוא לא מתאר לעצמו לאין הגורל הולך להוביל אותו.
הרב לא נשאר חייב ומקלל את נתן ואילו נתן הגאוותן מבין באיחור מה, שהוא חטא כלפי הרב והוא מתקשה לקבל את דין הקללה שרובצת על ראשו.
מרגע שהקללה נופלת עליו, נתן מתחיל לקמול מיום ליום עד שהנבואה הרעה מגשימה את עצמה והוא הולך לעולם שכולו טוב ומותיר את אשתו שרה וחמשת ילדיהם לבד בעולם.
את מקומו במשפחה תופס שאול, אחיה הדתי קיצוני של שרה שמתחיל להשתלט על בני המשפחה ומטיל עליהם את מרותו.
כאשר שאול מחליט לחתן את הבת גיזלה שנחשבת לדור חמישי לחתם סופר (הגדול בתורה) עם אברך צעיר, שרה לא מוכנה לשבת מהצד ולשתוק והיא דואגת להבריח את גיזלה באישון לילה לוינה, שם מתגורר שמואל אחיו של נתן בעלה.
מאותו רגע שגיזלה בת ה-17 עולה על הרכבת לוינה ועוזבת מאחור את משפחתה האהובה, חייה משתנים ועוברים טלטלה קשה.
היא חשה בדידות עמוקה ומבכה את אובדן משפחתה, הבחור שנפשה אהבה ואובדן הנעורים שלה שנותרו מאחור.
במהלך העלילה, גיזלה עוברת מסע מפרך, אנשים ייצאו מחייה ויכנסו אליהם, היא תחווה מלחמות עולם ותאבד את היקרים לה מכל אבל האם לבסוף היא תמצא את האושר שלה בקצה הדרך?
העלילה נעה בין סיפור חייה של גיזלה בעבר אותו היא מספרת לאיש זר שהיא פוגשת במקרה וגדל איתה באותה העיירה לבין המפגש עם הזר בהווה.
בסיפור היסטורי סוחף ומרגש לוקח אותנו הסופר אלדד גיל אחורה בזמן ומתאר כמתבונן מהצד את קורות משפחתו שחיו בהונגריה ובראש העלילה עומדת סבתו גיזלה, שהיתה השורדת האחרונה בשושלת המשפחתית.
דמותה של גיזלה היתה מעוררת השראה, היה בה שילוב של תמימות עם אומץ וכוחות נפש להתמודד עם כל מה שעברה במהלך חייה.
כתיבתו של אלדד גיל היתה איכותית ורהוטה, אוהבי הספרות היפה יהנו מספר זה.
קריאה מהנה.