הכיף ב"פרויקט הייל מרי" מתחיל עוד לפני הקריאה. יש בו שלושה עמודים המוקדשים לביקורות (הראשונה של סנדרסון והאחרונה של ר.ר. מרטין!) שעושות חשק להתחיל לקרוא, והשמים לב לפרטים יראו מיד ששנת ההוצאה המודפסת על הספר היא 2022 – וכשאתם קוראים אותו ב2021 אתם בעצם קוראים ספר מהעתיד! (יש לכם עוד שבועיים, תמהרו). ולקינוח (של ההקדמה), הספר מוקדש לג'ון, פול, ג'ורג' ורינגו.
הספר עצמו מתחיל כשריילנד גרייס מתעורר. הוא במקום שהוא לא מזהה, הוא בכלל לא זוכר מה השם שלו, מחוברים אליו כל מיני צינורות, ובמהרה הוא מגלה שאיתו בחדר נמצאים עוד שני אנשים מתים. וגם עניין קטן – הוא בחללית. בחלל. לבד. ובלי זכרון מתפקד. בזמן שגרייס מתחיל לחקור את הסביבה שלו ולהבין מה קורה, הוא מתחיל להיזכר בפיסות מידע על עצמו ועל הסיבה שבגללה הוא נמצא בחללית. לא ארחיב יותר, חוץ מפרט מידע אחרון שנמצא על גב הספר – יש לו משימה למלא, ועל הכף מונח העתיד של כדור הארץ והאנושות.
העלילה סוחפת ומעניינת מהשניה הראשונה. לוייר יש כישרון אמיתי לכתוב דמויות גיבור בודדות, ולהעביר לנו דרכן עולם שלם. המציאות של גרייס יחד עם הזכרונות שלו מהעבר משולבים במינונים נעימים ובצורה שוטפת וחלקה. לפעמים קטעי הזכרונות הם אלו שמקדמים את פתרון הבעיה הספציפית איתה גרייס מתמודד באותו הזמן.
מעבר לכך, זו עלילה מלאת התרחשויות, שמשאירה את הקוראים מסוקרנים ומתוחים לאורך כל הדרך, יחד עם שמחה עם הצלחות, חשש ופחד כשיש בעיה לפתור, והמון צחוק. דבר נוסף שאהבתי פה הוא הקללות שמגיעות הפעם בשפה נקייה. (הדוגמא הראשונה שמצאתי ברפרוף היא "חזיז ורעם" במקום משהו בסגנון "הולי שיט"). אם כבר מדברים על דברים נקיים – הספר מכיל אזכור אחד לקיום יחסים, ככה שלדעתי הוא מתאים לנוער בכל גיל.
בזמן ש"לבד על מאדים" היה יחסית ריאלי והיה בו פלרטוט עם מדע בדיוני, "פרויקט הייל מרי" הוא ספר מדע בדיוני מובהק. גם בו מופיעים הסברים מדעיים מדויקים על ההתרחשויות השונות. אני באופן אישי נהנית מהם מאוד והם משפרים את החוויה שלי מהספר. אנשים שפחות מתחברים אליהם יכולים לקפוץ על הפסקאות האלה ולהמשיך קדימה.
הדבר השלילי היחיד שיש לי לומר על הספר, הוא שמהרגע שתתחילו לקרוא אותו לא תרצו להפסיק. אני אישית סיימתי אותו ביום אחד.
אז לסיכום –
בזמן שקראתם את הסקירה, בעצם יכולתם לקרוא את אחד הספרים הטובים שיצאו בזמן האחרון. לא חבל על הזמן שלכם? אני מאוד ממליצה להשיג את העותק שלכם (ורצוי בקרוב, כדי שתוכלו לקרוא ספר מהעתיד), ולשקוע לכמה שעות נפלאות של מסע בחלל. תהנו, ותחזרו לספר לי איך היה 🙂
ערב טוב. האם לדעתך הספר מתאים גם למישהו שלא אוהב ספרות בדיונית?
היי נעמי 🙂
אני חושבת שהספר יכול להתאים, כי רוב העלילה שלו מתקיימת בעולם שלנו. המד"ב הוא כזה שממש מתקשר לעולם שלנו כמו שהוא היום. מצד שני, הוא כן מכיל תיאורים מדעיים – שניתן לדלג עליהם, כמו שכתבתי בסקירה, אבל יכול להיות שלט כולם יתחברו אליהם..