סניוריטה מאיזמיר
אני אוהבת לקרוא ספרים המספרים את סיפורם של יהודים בקהילות שונות ברחבי העולם ופותחים צוהר לתרבות, לקהילתיות, למנהגים ולאורח החיים המיוחד שלהם. כאשר מדובר בקהילות שאני פחות מכירה, על אחת כמה וכמה. הספר מספר את סיפורה של משפחה יהודית אשר מתגוררת באיזמיר שבטורקיה ונעה בין השנים 1932- 1949.
פלורה ובנימין זוג יהודי צעיר איבדו את שני התינוקות שלהם. פלורה מאנה להנחם על אף שאמה המסורה והקהילה מסביבה ניסו לנחמה. פלורה המשיכה לפקוד את קברם של ילדיה ללא ידיעת בעלה גם לאחר שהצליחו להביא לעולם את שאר ילדיהם. הבכורה שבהם נקראה אסתר. מרגע הולדתה היו צריכים לשמור עליה שבע שנים לבל תצא מביתה כלל. לא היה זה פשוט. אך ביום הולדתה השביעי הלבישו אותה בבגדים חדשים וערכו מסיבה מפוארת לכבודה. כבר משחר ילדותה עמדה על שלה ומשפחתה סמכה עליה. יותר מכל אהבה לקרוא וללמוד. הייתה מצטיינת בלימודיה. באחד הימים חזר אחיה מביה"ס ובקול צהלה וגאווה סיפר לאמו כי היום אחותו הייתה המורה. הקשר בין אסתר לאמה היה קשר מיוחד האחת סמכה על השנייה. היא הומלצה לבית ספר יוקרתי ולמדה בבית ספר לנזירות לא לפני שאביה השביע את המנהלת הנזירה שהיא תמשיך לשמור על יהדותה.
החיים השלווים של היהודים נגדעו עת החלה המלחמה באירופה. הגברים גויסו לשורות הצבא והנשים נותרו מאחור מנסות לחיות את היומיום. עליית הנוער הייתה נוכחת בימים אלה בארצות הניכר. אסתר ואחיה ז'אקו נוטלים חלק בפעולות ומכאן הדרך ארץ ישראל הייתה אך טבעית. אולם הוריה לא יכלו לצאת ולהשאיר את רכושם בטורקיה ולכן שלחו את אסתר ואחיה לבדם לארץ ישראל. הדרך הייתה מטלטלת וקליטתם בארץ לא הייתה פשוטה. הם מגיעים למחנה העולים בפרדס חנה.
בשנת 1949, שנה לאחר קום המדינה- עוברים האחים לירושלים. אסתר מגיעה לבית צעירות מזרחי ואילו אחיה מגיע למשק ילדים מוצא. מה קרה לאחים בירושלים? מה עלה בגורל כל היהודים באיזמיר ולמשפחתה של אסתר? ספר המשדר ערגה לחיים הפשוטים של פעם מתובלים בניחוחות התבשילים ובפתגמים בספניולית ומנגד חושף את סיפורם של העולים לארץ ישראל וקליטתם רווית הקשיים. קראתיו בנשימה אחת ונשמתי את ריחות התקופה.