הסיפור מתחיל בערב שבו מודיעה רותם, האחות הצעירה, לבני משפחתה שהיא עומדת להנשא לבכיר ליבה אלעד, עורך דין פלצן שעובד בחברה של אבא שלו.
אחרי שנסגרות דלתות המעלית, כל אחד מבני המשפחה חייב להביע את דעתו על עניין החתונה (יש במשפחה כלל קבוע שנקרא: 'חוק המעלית', הכוונה שלא מרכלים על אחרים עד שדלת המעלית לא נסגרת).
סבתא ברכה, אישה קשה ואובססיבית לניקיון לא מהססת לומר כל מה שהיא חושבת ("כולו נאד נפוח, אני במקומך לא הייתי ממהרת להפוך את החדר שלה לחדר עבודה. מהר מאד היא תחזור אליכם והגירושים יהיו מכוערים.") אמא מלכה הביקורתית, מלכת הטריוויה שכל חייה סובבים סביב בתה האהובה רותם וכל השאר בטל בשישים מבחינתה ("הוא מאד נחמד ויש לו משפחה טובה. הוא עורך דין").
יוחאי, האח האמצעי והציני שלמד תואר שני בפילוסופיה אבל עובד למחייתו כאחראי משמרת בחנות פרחים ודוחף לכל מפגש משפחתי את השותף שלו ליאור למורת רוחם של כל בני המשפחה ("עורך דין? היום כל אדיוט נהיה עורך דין, איפה הוא למד?").
אבא העצבני וההומופוב ("אני יכול לזהות הומואים בעיניים עצומות. גועל נפש, אל תזכירי את זה בבית שלי, אפילו לא בצחוק" ) וגיבורת סיפורנו מיכל, אמא לנמרוד בן השנתיים וחמישה חודשים ואשתו של ערן שכרגע לא עובד ("מי בכלל מציע נישואים במסעדה ומחביא את הטבעת בתוך המנה האחרונה? חשבתי שרק בסרטים רומנטיים ממש גרועים עושים דברים כאלה").
העלילה סובבת בין ההכנות לחתונה של אלעד ורותם (רותם היא דרמה קווין לא קטנה שהכל סובב סביבה וסביב הגחמות שלה) והדרמות הרבות שעוד מצפות לבני המשפחה עד לחופה המיוחלת (החתונה תתבטל ותחזור להתקיים עוד כמה פעמים עד לסוף הסיפור) לבין חייה האישיים של מיכל.
מיכל עובדת סביב השעון בעבודה שהיא לא בטוחה שהיא בכלל אוהבת ומקבלת הוראות מחביבה, הבוסית הצווחנית והמאד לא חביבה שלה, שלא סובלת ילדים, היא מתמודדת עם החשדות שבנה נמרוד סובל מאוטיזם.
נמרוד אוהב לאכול שקדי מרק אחד אחד ולפזם סימפוניות שלמות של בטהובן אבל לא ממש מתקשר עם סביבתו.
מיכל גם מתמודדת עם סוד גדול שבו משתף אותה אחיה יוחאי ומשביע אותה לא לספר לשאר בני המשפחה.
את הולכת לעבור עכשיו שיעור, תגלי מה באמת חשוב בחיים.
העלילה חושפת אט אט חלקים מהמשפחה, דורות של אמהות היסטריות ולחוצות שהמשיכו את המסורת וגידלו בנות היסטריות לא פחות ("בגלל לאה שהיתה אמא לא טובה לשרה, שהיתה אמא לא טובה לסבתא ברכה, שהיתה אמא לא טובה לאמא שלנו, סבלתי כל כך בילדות?").
מיכל מנסה לשבור את המסורת הזאת ולהיות אמא הכי טובה לבנה נמרוד.
'משפחה לדוגמה' הוא ספר המתאר מנקודת מבטה של מיכל את חייה של משפחה נורמטיבית כלפי חוץ אבל עם הרבה סודות, שקרים ומסיכות כלפי פנים.
מיכל היא 'הכותל' של המשפחה, היא החוט שמאחד בין כולם אבל קשה לה להתמודד עם הדילמות של כולם על גבה.
כל אחד מבני המשפחה מרוכז בעצמו ובדרמות שלו, הם רבים, מתווכחים, כועסים אבל ברגע האמת כשצריך לעזור הם תמיד שם, ממש כמו משפחה לדוגמה.
הספר 'משפחה לדוגמה' הצליח להעלות לי חיוך ענק על הפנים כבר בפרק הראשון.
הסופרת מאירה ברנע-גולדברג הטיבה לתאר ספר מרגש, מלא בהומור ציני ואמיתי שמדבר בגובה העיניים על החיים של כל אחד מאיתנו והתמודדות עם החריג בתוך חברה שמפחדת לקבל את מי ששונה ממנה.
קריאה מהנה