בכל פעם שמדברים על נשים יהודיות פורצות דרך, אחד השמות הראשונים שעולים הוא שמה של הנרייטה סאלד. הנרייטה המורה, הנרייטה הפציפיסטית, הנרייטה שהקימה בתי ספר עם לימודי ערב למהגרים, הנרייטה של ארגון הדסה, הנרייטה המוציאה לאור, הנרייטה האחות הגדולה, הנרייטה הילדה, הנרייטה שבהסתדרות, הנרייטה מעליית הנוער, הנרייטה של העובדים הסוציאליים, הנרייטה הַאֵם ללא ילדים, וכנראה שפספסתי הרבה הנרייטות בדרך, כי הנרייטה הייתה אשת חסד ומעשה ללא גבולות, וכמעט ולא חדלה מעשייה אף פעם. סיפורה יוצא הדופן מובא לנו בעזרת דבורה הכהן, שהביאה לנו ביוגרפיה מלאה בחיים, על אישה שכבר אינה עימנו, אישה שראתה בחייה הרבה מלחמות וכל תקוותה הייתה לשקט ושלום.
השנה במסגרת לימודי ההיסטוריה שלי, אני משתתפת בקורס שנקרא 'נשים יהודיות בעת החדשה' ומעבירה אותו מרצה מדהימה, בעקבות הקורס אני נחשפת לסיפורים על נשים יהודיות מעניינות, וכאשר נתקלתי בביוגרפיה של הנרייטה סאלד ראיתי הזדמנות להרחיב את אופקיי והתחלתי לקרוא בספר. ספרי עיון נקראים אצלי באיטיות, ולכן קראתי בכל יום פרק אחד מהספר, כך שמצד אחד לא אגזול את כל זמני בקריאה ממנו, ומן הצד השני גם באמת אקרא את כולו ואהיה מחוייבת אליו. הכתיבה בספר הייתה מושכת כל כך ונשאבתי אל תוך עולמה של הנרייטה סאלד, בכיתי ונדהמתי מהקריאה בו, וכל כך נהנתי לגלות את חייה של האישה הזו.
הנרייטה לא הייתה חפה מפגמים, היא לא הייתה חפה מכאב, והיופי בספר שהוא לא מסתיר את פגמיה או את כאבה של הנרייטה, דבורה הכהן מציגה לנו את כל הצדדים בדמותה של הנרייטה, ובכך הופכת אותה לאנושית יותר ולאמיתית יותר, מה שרק מעצים את דמותה. הנרייטה הייתה איתי בשבועיים האחרונים, ודמותה ופועלה ישארו חקוקים איתי לעוד הרבה זמן. הספר מתאים לכל מי שרוצה לחלום בגדול, להאמין שהכול אפשרי ולפעול, הוא מתאים לכל מי שרוצה להעז ולעשות דברים, להעז ולשנות.
שורה תחתונה: אם כל אחת תעשה פחות מאחוז ממה שעשתה הנרייטה סאלד, העולם שלנו יהיה טוב יותר!