אתחיל עם גילוי נאות, את הספר מלכת היופי של ירושלים התחלתי לקרוא מתוך סקרנות שהתעוררה אצלי בעקבות הסדרה המבוססת על הספר שרצה בימים אלו, ואני חייבת לציין שהספר רחוק שנות אור מהסדרה, דבר שאני שמחה עליו מאוד.
מלכת היופי של ירושלים בעצם מסופר מנקודת מבטה של בתה של אותה מלכה בלתי מעורערת. המלכה הלוא היא לונה ארמוזה, ביתם של גבריאל ורוזה ארמוזה, ונכדתם של מרקדה ורפאל ארמוזה. משפחה זו הייתה ידועה בירושלים במשך שנים רבות בתור משפחה ספניולית מכובדת ביותר. משפחה אשר מתבלת את השפה העברית עם שפת הלאדינו. הסיפור מגולל את עלילות משפחת ארמוזה לאורך כל ההיסטוריה הירושלמית, עוד מהזמנים שהתורכים שלטו בארץ ועד להכרזת המדינה.
העלילה מלאה הסתעפויות ומתחילה מהרגע שגבריאל מתאהב באישה כשרה למהדרין ורוצה לשאת אותה לאישה, דבר שהיה אסור בתכלית בקשר הספניולים. דבר זה מצער את אביו של גבריאל עד כדי כך שהוא נפטר מצער, ומאותו הרגע, היחסים בין אימו של גבריאל לגבריאל עולים על שרטון, עד כדי כך שאימו מחתנת אותו עם נערה יתומה, ללא השכלה או הורים, רוזה, והוא בתמורה לכך שאימו השיאה אותו לאישה שלא אהב, קרא לביתו הבכורה לונה, ולא מרקדה כנהוג באותם ימים. העלילה על משפחת ארמוזה משתלבת עם ההיסטוריה שלנו בתוך כך שאחיה של רוזה מצטרף לאצ"ל בתקופת הבריטים, לונה נפצעת אנושות מההפגזות במלחמת השחרור, ויש אף אזכור לאלי כהן היפה, הלוא הוא אלי כהן המרגל הידוע.
נישואיהם של גבריאל לרוזה בעצם ממשיכה את הקללה של הילדים הבכורים לבית משפחת ארמוזה, אותה קללה שאומרת שהם לא יתחתנו מאהבה, ולא יחיו לצד אדם שאוהב אותם בחזרה. הקללה הרובצת על משפחת ארמוזה המכובדת מכבידה מאוד על דורות ההמשך במשפחה, האם היא תוכל אי פעם להישבר? האם מה שימלא את החלל הזה הוא האהבה לילדים, או התקווה שהאדם שנישאת לו יתפקח פתאום, ויתחיל לתת אהבה בחזרה?
אין ספק שהספר מעורר סקרנות חדשה לגבי הזמנים בהיסטוריה שלנו, ונותן לקורא פן אחר להסתכל על אירועים אלו בהיסטוריה, הוא מזכיר לנו שהיו אנשים קטנים וגדולים מעורבים באירועים היסטוריים אלו, ואצלי באופן אישי התעורר יצר הסקרנות מחדש לגבי תקופות היסטוריות אלו, בעקבות הספר, ועל כך אני שמחה עוד יותר.