הספר "הטנק" מורכב מחמישה סיפורים ארץ ישראליים בצל מלחמות ישראל שבראשם עומד צילו של טנק אחד שהושבת במלחמת השחרור.
סגן אלוף דוד זרחיה מסתובב כבר שנים עם הילה סביב ראשו, האגדה אומרת שבמלחמת השחרור הוא היה זה שעצר את הטנק הסורי שנכנס לקיבוץ דגניה א'.
יום לפני שדוד מגיע לגיל חמישים, הוא עומד להשתחרר מהצבא, הימים הם ימי מלחמת יום הכיפורים והוא נוסע דרומה לסדנת החימוש בה שירת בחצי השנה האחרונה ובלבו תקווה לאתר את בנו שבי, שנמצא על אחד הטנקים בדרכו למלחמה.
דוד מוצא בדרכו כיאוס גדול, טנקים הרוסים, חיילים פצועים, חלקם לא יחזרו עוד ואווירה קשה של הלם ואסון כבד.
דוד מצליח לפגוש את שבי לפרק זמן קצר אבל מיד לאחר מכן הוא נחשב לנעדר ודוד נלחם כדי למצוא אותו.
שלום הוכבאום הוא ניצול שואה, שידוע כגיבור מקומי כאשר במלחמת השחרור עצר את הטנק הסורי בכניסה לקיבוץ לאחר שזרק עליו בקבוק מולוטוב.
שלום הגיע לקיבוץ לאחר תלאות רבות והוא מיד שובץ לעבוד בלול התרנגולות ומשתלב יפה בהוויי הקיבוצי.
גם לאחר שהוא מתחתן עם אילנה, שגם היא ניצולת שואה, הוא לא מוכן לעזוב את הקיבוץ ואת הטנק הזה שלו שמפאר את הכניסה לקיבוץ.
אתה עצרת את הטנק? הטנק עצר אותך.
יצחק עשת הוא מילואימניק בן 50 שמתפקד כאפסנאי זוטר במחסן בו נמצאים תיקי החיילים שנפלו במלחמת יום הכיפורים והוא זה שצריך להעביר את התיקים לבני משפחותיהם.
במלחמת השחרור הוא ירה פגז אל עבר הטנק הסורי שניסה לחדור לדגניה א' והצליח להשבית אותו, הוא אמנם נפצע קשה אבל נחשב לגיבור בקרב.
היום הוא מובטל בן חמישים, נכה צה"ל שעושה מילואים בהתנדבות וצריך לפגוש פנים של הורים שכולים שאיבדו את ילדיהם במלחמה ולהזכר בנוסטלגיה באותו טנק בדגניה א' ששיבש לו את כל החיים.
שלמה אנשל עלה לארץ לבדו מגרמניה בתקופת מלחמת העולם השניה, הוא התגייס לבריגדה הבריטית ושם למד כיצד לנהוג במשאית ולתפעל מטול פגזים שבזכותו הוא הצליח לעצור את הטנק הסורי שחדר לדגניה א' במלחמת השחרור.
אנשל לא זוכה לתהילה והכרה על פעולתו זאת וגם בהמשך כשהוא מתנדב ליחידת הצלפים של המשמר האזרחי, הוא מרגיש שהוא לא מקבל את התהילה שמגיעה לו.
בורקה בר-לב איבד את אמו בגיל צעיר ובנערותו עלה לארץ עם אביו ואמו החורגת.
הם השתקעו בדרום וחוו קשיי פרנסה ופגיעות של מחבלים שניסו לחדור ליישוב מגורם.
בבגרותו הוא התקבל למשטרת היישובים היהודית ובהמשך הפך לחלק מצוות ההגנה.
הוא הגיע עם חברי ההגנה לדגניה א' וזרק רימון על הטנק של הסורים שניסה לחדור לקיבוץ במלחמת השחרור אך הוא נשאר אלמוני ולא זכה להכרה מהצבא על פועלו.
מי האיש שעצר את הטנק המיתולוגי של מלחמת השחרור?
כל אחד מהגברים נושא עמו את סיפור הגבורה של הטנק הסורי בדגניה א', לכל אחד יש תחושה של החמצה שלא הוא זה שקיבל הכרה על סיפור הטנק ועל הכרעת המלחמה.
סיפור מרגש על אנשים שהקימו את המדינה, לחמו למענה עד זוב דם באומץ ובגבורה בזמן שאחרים ברחו כמו פחדנים, סיפור על גברים ציוניים, מלח הארץ, שהצבא והמדינה בראש מעיינם…אז מי באמת היה זה שעצר את הטנק בכניסה לדגניה א'?
קריאה מהנה