בנות הלילך
ספרים על תקופת השואה אני קוראת ורבים. אמי ניצולת שואה. אך הפעם הספר שונה. עלילתו מספרת את סיפורן של שלוש נשים שונות , ממקומות מגורים שונים בעולם אשר סיפוריהם מתלכדים לסיפור אחד של גבורה נשית במלחמת העולם השנייה הידועה לשמצה.
הראשונה- קרוליין פרידיי אמריקאית, אשת חברה מניו יורק. בת 37 שחקנית לשעבר, מתנדבת בקונסוליה הצרפתית . גרה עם אמה. קשר בינה לבין פול רודייר שחקן ידוע ואהוב מתרקם לו . אומנם איבדה תקווה למצוא את האחד אך קשר זה מניב תקווה מסויימת. היתה לה חיבה יתרה לפריז. לאמה הייתה שם דירה- אותה פקדו מדי קיץ. לדאבונה, פול שב למולדתו, לצרפת. ואילו היא ממשיכה לשלוח חבילות לבתי יתומים בצרפת. האם תצליח לראות את אהובה בתום המלחמה? הייתכן ואהבה זו תחזיק מעמד כל השנים הללו?
השנייה- קאשה קוזמריק. נערה פולנייה בת 16 מלובלין. מתגוררת עם הוריה ואחותה סוזנה. היא מצטרפת למחתרת הפולנית . פטריוטית בנשמתה. אך בשל כך משלמת מחיר קשה מנשוא. אמה ואחותה יחד עימה נלקחות למחנה הנשים ראוונסבריק בגרמניה. במחנה המזוויע הזה אשר שכן לצד אגם – עשו ניסויים רפואיים קשים בנשים. האם מרטה ניחנה בכישרון של ציור שסייע בעדה להימנע מהניסויים האלה עד לגורלה המר. קאשה וסוזנה מצאו עצמן תחת עינויים פיזיים של ניסויים. "הארנבות" כינו אותן בשל אותם ניסויים מזעזעים. התיאורים קשים מאד. בדרך לא דרך הצליחו לשרוד את כל השנים הקשות. אך בחזרתן ללובלין הן נאלצו להתמודד עם עברן ולשרוד את העתיד.
השלישית- הרטה אוברהויזר גרמניה אירית בת 25 . סטודנטית לרפואה. כל חלומה להיות רופאה כירורגית. מקבלת הצעת עבודה לעבוד במחנה ראוונסבריק. מיד היא מגלה שרופאה רגילה היא לא תהיה אלא גורלה לשתף פעולה עם הרייך. היא זו שמטפלת בקאשה על אף שעיניה של זו היו מכוסות. ואילו אימן של קאשה וסוזנה היתה עובדת שלה עד שנגזר עליה גורל אחר.
מה קורה עם הדמויות בתום המלחמה?
הספר מגולל תיאורים קשים מאד. קשה היה לי להתנתק ממחשבתי כי היו עינוים קשים מאד ובלתי אנושיים ליהודים, אך הספר "בנות הלילך" שמספר סיפור המבוסס על דמויות אמיתיות – הוא ספר מלא עוצמה ורגש. כתיבתו קולחת, חודרת את ליבו של הקורא. מצמרר! מומלץ מאד!