כמה קל להסתבך ברשת הדיג שאת טווה סביבך.
עלילת הספר "בנות הלילך" נפתחת בספטמבר של שנת 1939 עת גרמניה פלשה לפולין והיא מסופרת דרך עיניהן של שלוש נשים.
הדמות הראשונה היא קרוליין פרידיי, אשת חברה גבוהה בת 37 ושחקנית לשעבר שמתגוררת בניו יורק ומתנדבת בקונסוליה הצרפתית כמנהלת סיוע משפחתי.
מתוקף תפקידה, קרוליין טיפלה באזרחים צרפתים שהיגרו לניו יורק ונקלעו לקשיים ופיקחה על מוסד צדקה שבאמצעותו היא שלחה חבילות ניחומים לבתי יתומים בצרפת.
לקרוליין היתה פינה חמה בלב לצרפת, כל קיץ היא הייתה נוהגת להגיע לפריז לדירה שירשה אמא שלה, אבל כשהיטלר פולש לפולין היא מבינה שימי הזוהר הסתיימו וכרגע היא צריכה לקוות כמו שאר העולם שהוא לא יפלוש גם לצרפת.
תושבי ניו יורק אמנם היו רחוקים מאזור המלחמה והדבר האחרון שאמריקה רצתה היה להיכנס לתוך הסכסוך באירופה אבל עדיין חוסר הוודאות והמצב מסביב השפיע על כולם. תושבים צרפתים לא יכלו לעלות על אוניות ולברוח לאמריקה וגם צרפתים שהיו תקועים באמריקה לא יכלו לחזור הביתה.
כשהגבר של חייה חוזר לצרפת בשלהי המלחמה, קרוליין נאלצת לעשות בחירות קשות לגבי גורלה.
קאשה קוזמריק היא נערה קתולית בת 16 שמתגוררת בלובלין עם הוריה ואחותה סוזנה.
בשנת 1939 כשהגרמנים פולשים לפולין, הם הופכים את לובלין למפקדה הראשית שלהם.
קאשה מצטרפת למחתרת הפולנית שמטרתה לחבל בפעולותיהם של הנאצים ולהחזיר מעט גאווה פולנית לעיר.
היא לא יכולה לעמוד מהצד ולראות כיצד הגרמנים מעלים ילדים פולנים על רכבות ויורים באמהות שלהם, צדים אנשים כמו חיות לאור היום ושורפים כפרים שלמים, היא רוצה צדק וגאולה לעם שלה.
קאשה היא פטריוטית בנשמה אבל לתרומה שלה למאמץ המלחמתי יש מחיר כבד שהולך להשפיע עליה לנצח.
הרטה אוברהויזר היא גרמניה ארית בת 25 שמתגוררת בדיסלדורף. הרטה גאה ונאמנה לעם שלה, היא
סטודנטית לרפואה שחולמת להתמחות בכירורגיה אבל בהיותה אישה תחת השלטון הנאצי היא מבינה שזה בגדר חלום רחוק.
בינתיים היא עובדת למחייתה כמוכרת באיטליז השכונתי ופורסת בשר לפרנסתה. כאשר היא מקבלת הצעה מפתה להגיע לראוונסבריק, שנחשב למחנה עבודה לחינוך מחדש לנשים, הרטה לא חושבת פעמיים.
כשהרטה מגיעה לשם היא מתפעלת מהנופים הירוקים אבל מהר מאד היא מבינה שהיא עשתה טעות והמקום הזה הוא גיהינום עלי אדמות אבל ההחלטה כבר נעשתה עבורה והגורל שלה נחרץ.
מהו קצה החוט שמקשר בין שלושת הנשים? ולאין המלחמה תיקח כל אחת מהן?
העלילה נעה בין שלושת הנשים ובין ניו יורק, פולין וגרמניה ונחלקת לשלושה חלקים, היא מתחילה בשנת 1939 ומסתיימת בשנת 1959.
אני מודה שהיה לי קשה בהתחלה להתחבר לעלילה ולדמויות ובמיוחד כשכל פרק התמקד בדמות מרכזית אחרת אבל ברגע שנוצר החיבור, מצאתי את עצמי מרותקת לעלילה וסקרנית כבר לקרוא מה יקרה בפרק הבא לכל אחת מהנשים.
בנות הלילך זה ספר שקוראים בנשימה אחת אבל עם זאת הייתי צריכה מידי פעם לעצור כדי לעכל את גודל הזוועות שאני קוראת עליהן.
דמותה של קאשה ריגשה אותי עד דמעות וגם גרמה לי לצחוק בקול, גם אהבתי מאד את דמותה של קרוליין כאישה חזקה, מלאת תושיה ויצירתיות, לוחמת צדק שתמיד חיפשה דרך לתרום עוד מעצמה למען אחרים. העלילה מבוססת על סיפור אמיתי ודמויות אמיתיות והיא סוג של מסמך מצמרר שמתאר אכזריות בלתי נתפסת,
סיפורים בלתי אנושיים והיא חושפת את כל המחדלים שהתרחשו במהלך המלחמה וגם לאחריה.
הכתיבה היתה מיוחדת, קולחת ולא הרגשתי שאני קוראת ספר ביכורים.
"בנות הלילך" זה הספר הכי מרגש, עוצמתי וחודר ללב שקראתי השנה ובעיני זהו ספר חובה לקריאה.
קריאה מהנה.